Over ons

Over ons

Careless Running (Zorgeloos Lopen) is een innovatief initiatief van MEE Zuid-Limburg en Stichting Ophovenerhof.
Careless Running is hardlopen, lotgenotencontact en informatiedeling voor moeders van kinderen met een zorgvraag. 

Kinderen met een zorgvraag betreft kinderen waarover de ouders extra zorgen hebben. Denk aan kinderen met een verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking, een zintuigelijke of visuele beperking, een psychiatrische kwetsbaarheid (zoals ADHD, autisme, hechtingsproblematiek of gedragsproblemen) of kinderen met een (chronische) ziekte of syndroom. Ouders van deze kinderen hebben te maken met extra uitdagingen.

Sessie 1: 6 wekelijkse hardlooptrainingen + bijeenkomst met aandacht voor zorgvragen
Sessie 2: 9 wekelijkse hardlooptrainingen + bijeenkomst met aandacht voor zorgvragen

De trainingen zijn zeer laagdrempelig en geschikt voor mensen met weinig tot geen conditie. Deelnemers hoeven niet over speciale vaardigheden te beschikken om deel te kunnen nemen en er zijn geen dure aankopen nodig. Naast het sportieve karakter zal er aandacht zijn voor de zorgvragen van de deelnemers. Er wordt slechts een kleine eigen bijdrage gevraagd. Er wordt toegewerkt naar een 5km loop. In plaats van hardlopen kan ook gewandeld worden. Het belangrijkste is plezier in lopen!

Doelen Careless Running

 • fysiek en psychisch sterker worden
 • ontzorgen: een  moment voor jezelf om positief te focussen op lichaam en geest
 • voorkomen van diverse klachten als stress, vermoeidheid en (werk)uitval
 • mensen ontmoeten die in vergelijkbare situatie zitten
 • plezier in lopen op maat
 • via het versterken van de moeders bijdragen aan positieve gezondheid van het hele gezin
 • professionals en vrijwilligers de positieve effecten laten ervaren van hardlopen als middel
 • verbinding en samenwerking stimuleren tussen verschillende lokale organisaties

Waarom werkt Careless Running!

 • hardlopen doe je naast elkaar
 • hardlopen is praktisch en goedkoop
 • hardlopen geeft een gezamenlijke uitdaging
 • bij hardlopen worden grenzen verlegd
 • bij hardlopen moeten de stappen zelf gezet worden
 • alle betrokken trainers, deelnemers, vrijwilligers en andere partijen worden vanaf het begin gezien als mede eigenaren. 
 • deelnemers kunnen lid worden van een whatsapp groep en Facebookgroep

Reacties van deelnemers

“Ik merk dat ik niet de enige ben met een kind met beperking. Je kan praten over de dingen die je zoal overkomen, men begrijpt elkaar.” 

“Ik ben ontzettend blij dat ik mee heb gedaan, ik ben een nog rijker mens geworden. De contacten en het bezig zijn met sport is een hele fijne combinatie.”

“De mogelijkheid om bij aanvang deel te nemen aan een gezondheidscheck heb ik als zeer positief ervaren. Je wordt weer even met je neus op de feiten geduwd en daar is niks mis mee. Ik heb kleine aanpassingen kunnen doen in mijn levensstijl waardoor ik beter in mijn vel zit.”

“Ik ben ook heel wat wijzer geworden door de informatie, waardoor ik de toekomst voor mijn dochterduidelijker zie.”

“Ik ben trots op het volhouden en voel me daardoor zelfverzekerder”.

 

MEE Zuid-Limburg

MEE Zuid-Limburg is een maatschappelijke organisatie en actief in alle Zuid-Limburgse gemeenten. MEE vindt dat iedereen moet kunnen meedoen, ook mensen met een beperking of een andere kwetsbaarheid. Maar niet iedereen is in staat om dit meedoen voor zichzelf te organiseren. Sommige mensen hebben hiervoor tijdelijk een steuntje in de rug nodig. Zij kunnen een beroep doen op cliëntondersteuning. MEE biedt ook deskundigheidsbevorderingen voor professionals, mantelzorgers en vrijwilligers en participatieprojecten gericht op meedoen mogelijk maken.

De MEE dienstverlening kenmerkt zich door expertise m.b.t. mensen met een beperking, regio en stelsel overschrijdend werken, preventief, onafhankelijk, en wanneer nodig outreachend werken en zoveel mogelijk aansluiten bij de eigen kracht van de cliënt en zijn of haar omgeving.

Stichting Ophovenerhof

Stichting Ophovenerhof is een kleinschalige organisatie die zorg organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Op onze locatie Ophovenerhof in Sittard kunnen mensen terecht voor dagbesteding en 24-uurs woonbegeleiding. Op de locatie Streekboerderij Daniken in Geleen organiseren we dagbesteding.

Stichting Ophovenerhof streeft naar de hoogst haalbare autonomie van haar cliënten, kernwoorden hierbij zijn respect, vertrouwen, verantwoordelijkheid en kleinschalig. Net als MEE vinden we het enorm belangrijk dat ieder mens volwaardig meedoet in de samenleving.

 

Wil je ook deelnemen? Neem contact op voor meer informatie!